Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastauksia meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, lähetä meille viesti yhteydenottolomakkeella tai osoitteeseen siitepolytiedotus@utu.fi, tai soita +358 50 345 2398.

Haluan omaan tai yritykseni käyttöön siitepölydataa tai ennusteita. Mitä teen?
Turun siitepölydata vuosilta 1974 – 2013 on kaikille avoimesti saatavilla Lounaistiedon kautta. Jos haluat muuta siitepölydataa tai siitepölyennusteita käyttöösi, siitä on tehtävä erillinen sopimus. Kysy lisätietoja osoitteesta siitepolytiedotus@utu.fi tai soita +358 50 345 2398.
Miksi muut lajit kukkivat vain melko lyhyen aikaa, mutta heinät kukkivat koko kesän?
Heiniä on Suomessa useita kymmeniä lajeja, jotka kukkivat hieman eri aikaan kesästä. Tästä syystä kukkivia heiniä riittää toukokuulta aivan loppukesään saakka. Leikattavilla nurmikoilla heinät alkavat myös kukkia uudestaan leikkuun jälkeen. Heinien kukinnan huippu sijoittuu yleensä heinäkuun alkupuolelle. Pohjois-Suomessa heinien kukinta-aika on lyhyempi kuin Etelä-Suomessa.
Miksi Norkko-sivuston kartat näyttävät eri siitepölymääriä?
Norkko-sivustolla on kahdenlaisia karttoja. Erillisillä välilehdillä olevat vyöhykekartat näyttävät tietokonemallin avulla lasketun vuorokauden keskimääräisen siitepölypitoisuuden ilmassa. Näissä kartoissa käytetään neliportaista asteikkoa (vähäinen, kohtalainen, runsas, erittäin runsas). Etusivulla olevat pallokartat taas näyttävät kirjainpalloilla arvion siitä, kuinka suuri ilman siitepölypitoisuus pääosin on ennusteentekopäivänä ja koko kuuden päivän ennustejakson aikana. Pallokartoissa käytetään kolmiportaista asteikkoa (vähäinen, kohtalainen, runsas). Arvio ennustejakson odotettavissa olevasta siitepölypitoisuudesta voi erota jonkin yksittäisen vuorokauden keskiarvosta vyöhykekartoissa. Sen takia karttojen tiedot saattavat vaikuttaa ristiriitaisilta. Kyse on kuitenkin vain siitä, että kartat kertovat ilman siitepölypitoisuudesta hiukan eri tavalla.
Milloin koivun tai muiden lajien kukinta alkaa?
Koivun tai muidenkaan allergialajien tarkkaa kukinta-ajankohtaa ei ole mahdollista ennustaa etukäteen. Tietoa eri lajien keskimääräisistä kukinta-ajoista löydät sivultamme Siitepölykausi. Seuraamalla tiedotteitamme Norkko-sivulla saat ajantasaisimman tiedon siitepölykauden etenemisestä. Uusi tiedote ilmestyy siitepölykaudella perjantaisin.
Minkälainen tämän vuoden siitepölykaudesta on tulossa?
Valitettavasti siitepölykauden aloitusajankohtaa, kestoa tai eri lajien kukinnan voimakkuutta on yleensä mahdotonta ennustaa etukäteen. Nämä tekijät riippuvat monesta asiasta, joista sää on merkittävin. Esimerkiksi koivun kukinnan voimakkuutta voidaan jonkin verran ennakoida talvisten norkkolaskentojen avulla. Koivut, kuten myös pähkinäpensaat ja lepät, tekevät uudet norkot jo kesällä odottamaan seuraavan vuoden kasvukautta. Koivun norkkolaskennoista vastaa Luonnonvarakeskus (Luke). Luke tekee laskennat kevättalvella ja julkaisee tiedot keväällä.
Mistä löydän ajantasaisen siitepölytiedon?
Ajantasaiset siitepölytiedot löydät Norkko-sivustolta. Uusi tiedote ilmestyy siitepölykaudella perjantaisin. Siitepölytiedotus seuraa kuitenkin ilman siitepölypitoisuutta ympäri vuoden, ja Norkko-sivustoa päivitetään tarpeen mukaan myös varsinaisen siitepölykauden ulkopuolella.
Miten ilman siitepölypitoisuutta seurataan?
Ilman siitepölypitoisuuden seurannasta kerrotaan tarkemmin sivuillamme Toiminta ja Siitepölytiedotteet (Miten siitepölytiedote syntyy).
Onko saatavilla reaaliaikaista tietoa ilman siitepölypitoisuudesta?
Reaaliaikaista tietoa ilman siitepölypitoisuudesta ei valitettavasti ole saatavilla, sillä nykyinen teknologia ei mahdollista sen seuraamista. Uusia laitteita kehitetään kuitenkin koko ajan. Sivullamme Siitepölyseuranta kerrotaan, miten ilman siitepölypitoisuutta mitataan ja tutkitaan nykyisin. Ajantasaisimmat siitepölytiedot löydät Norkko.fi -sivustolta. Uusi tiedote ilmestyy perjantaisin siitepölykauden aikana, ja siitepölykauden ulkopuolella tarpeen mukaan.
Onko siitepölydata kaikille avointa?
Turun siitepölydata vuosilta 1974 – 2013 on kaikille avoimesti saatavilla Lounaistiedon kautta. Jos haluat muuta siitepölydataa tai siitepölyennusteita käyttöösi, siitä on tehtävä erillinen sopimus. Kysy lisätietoja osoitteesta siitepolytiedotus@utu.fi tai soita +358 50 345 2398.
Onko siitepölytiedotteista saatavilla mobiilisovellusta?
Varsinaista mobiilisovellusta siitepölytiedotteista ei valitettavasti ole olemassa.
Seurataanko ilman siitepölypitoisuutta myös siitepölykauden ulkopuolella?
Kyllä. Ilman siitepölypitoisuutta seurataan Turussa ympäri vuoden. Lisäksi seuraamme siitepölykauden alkua ja kehitystä muualla Euroopassa mahdollisten siitepölyjen kaukokulkeumien varalta. Näin tiedämme aloittaa viikoittaisen siitepölytiedotuksen heti kun varsinainen siitepölykausi alkaa. Siitepölykauden ulkopuolella päivitämme Norkko-sivustoa tarpeen mukaan, mikäli Suomeen saapuu siitepölyä kaukokulkeumana muualta Euroopasta, tai mikäli ilman homeitiöpitoisuus kohoaa. Ajantasaiset tiedot ilman siitepölypitoisuudesta ja homeitöiden pitoisuudesta löytyvät Norkko-sivustolta ympäri vuoden.