Toukokuu 2024

Lepän kukinta päättyi toukokuun alkupäivinä eteläisessä Suomessa ja kukinta jatkui muualla maassa Etelä-Lapin korkeudella asti. Kuun puolivälin tienoilla lepän kukinta oli päättynyt myös maan keskiosissa ja jatkui enää Keski- ja Pohjois-Lapissa. Loppukuusta lepän kukinta oli päättynyt kaikissa osissa Lappia. Lepän siitepölypitoisuudet nousivat maan keski- ja pohjoisosissa ajoittain kohtalaisiksi ja yksittäisinä päivinä runsaiksikin, mutta pysyttelivät varsinkin maan pohjoisosissa pääasiassa vähäisinä tai nollatasolla.

Koivun kukinta alkoi maan eteläosissa toukokuun alussa. Lisäksi koivun siitepölyä kulkeutui Suomeen myös Ruotsista ja Baltiasta. Kukinta-alue eteni maan keskiosiin ennen kuun puoliväliä. Kuun puolivälissä koivu kukki myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Samaan aikaan kukinnan huippu ohitettiin maan eteläosissa ja kukinta alkoi Etelä-Lapissa. Loppukuusta koivun kukinta oli ohi maan eteläosissa, ja kukinta lähestyi loppuaan myös maan keskiosissa. Kuukauden viimeisinä päivinä kukinta oli päättynyt maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, ja kukinta oli alkanut Keski-Lapissa sekä osissa Pohjois-Lappia. Loppukuussa koivu kukki enää Lapissa.

Koivun siitepölyä oli kukinta-alueella ilmassa pääasiassa runsaasti. Koivun siitepölyä kulkeutui ajoittain myös kukinta-alueen ulkopuolelle. Toukokuun alkupuolella maan keski- ja pohjoisosissa siitepölyä oli enimmillään kohtalaisesti, mutta määrät pysyttelivät suurimman osan ajasta lähellä nollatasoa. Suurin koivun siitepölypitoisuus mitattiin kuun puolivälissä 15.5. Kuopiossa, jolloin siitepölyhiukkasia oli 7590 kappaletta kuutiometrissä ilmaa vuorokauden keskiarvona.

Heinien kukinta alkoi toukokuun loppupäässä hieman keskiarvoa aikaisemmin ja eteni nopeasti Etelä-Suomesta kohti pohjoista. Varhaisimmat heinät aloittivat kukintansa maan lounaisosien ja Uudenmaan lämpimillä kasvupaikoilla kuukauden loppupuolella, jolloin niiden siitepölyä oli ilmassa vielä hyvin pieniä määriä. Viikon kuluttua heinät kukkivat myös maan keskiosissa. Kuukauden loppuun tultaessa heinät kukkivat jo koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Heinien siitepölymäärät vaihtelivat vähäisistä kohtalaisiin kukinta-alueella.

Havupuiden kukinta alkoi maan eteläosissa kuun loppupuolella. Loppukuuhun tultaessa havupuiden kukinta-alue ulottui maan keskiosiin ja kukinta oli alkamassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.