Toukokuu 2023

Toukokuun alussa lepän kukinta jatkui maan keski- ja pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Kuukauden puoliväliin tultaessa kukinta oli päättynyt maan keskiosissa, ja jatkui maan pohjoisosissa. Lepän siitepölypitoisuudet nousivat maan keski- ja pohjoisosissa ajoittain kohtalaisiksi, mutta pysyttelivät varsinkin maan pohjoisosissa pääasiassa vähäisinä tai nollatasolla. 26.5. mennessä lepän kukinta oli päättynyt koko maassa.

Koivu kukki maan eteläosissa toukokuun alussa. Kukinta eteni reilussa viikossa maan keskiosiin, ja oli alkanut 19.5. mennessä myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. 26.5. mennessä kukinta oli alkanut Keski- ja Pohjois-Lapissa, mutta oli jo päättynyt maan eteläosissa ja heikkenemässä maan keskiosissa. Toukokuun lopussa koivu kukki myös Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölyä kuitenkin kulkeutui kukinta-alueen ulkopuolelle koko toukokuun ajan, mikä nosti siitepölypitoisuuksia kaikkialla maassa.

Koivun kukinta-alueella ilmassa oli koko toukokuun ajan runsaasti tai erittäin runsaasti sen siitepölyä, ja kukinta-alueen ulkopuolellakin määrät vaihtelivat suurimman osan aikaa kohtalaisista runsaisiin. Vain Pohjois-Lapissa määrät olivat kuukauden alussa vähäisiä, ja vaihtelivat muutoinkin lähinnä vähäisistä kohtalaisiin, ja nousivat runsaiksi vain 23.5. tienoilla. Koivun kukinnan huippu saavutettiin maan eteläosissa kuukauden alkupuolella, maan keskiosissa kuukauden puolivälissä, ja Lapissa vähän sen jälkeen. Suurin siitepölypitoisuus mitattiin 16.5. Oulussa (15900 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa vuorokauden keskiarvona).

Heinien kukinta alkoi toukokuun puolivälin jälkeen lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosissa ja Uudellamaalla, ja noin viikossa kukinta eteni maan keskiosiin. Heinien siitepölymäärät pysyttelivät kuitenkin vähäisinä koko toukokuun ajan.

Havupuiden kukinta alkoi maan eteläosissa toukokuun puolivälin tienoilla. Kuukauden loppuun mennessä kukinta oli edennyt Etelä-Lappiin saakka. Havupuiden siitepölyä on ilmassa joka vuosi runsaasti, ja se voi näkyä keltaisena kerroksena pinnoilla. Allergiaoireita se aiheuttaa kuitenkin vain harvoille.