Syyskuu 2023

Syyskuun alkaessa heinien ja pujon kukinta jatkui maan etelä- ja keskiosissa, mutta oli päättynyt maan pohjoisosissa. Kuukauden puoliväliin mennessä pujon kukinta päättyi koko sen levinneisyysalueella, ja heinien kukinta päättyi koko maassa seuraavan viikon kuluessa.

Heinien siitepölymäärät ilmassa pysyttelivät syyskuun ajan vähäisinä tai erittäin vähäisinä, kunnes laskivat käytännössä nollatasolle kukinnan päätyttyä. Heinien uudelleenkukinta esimerkiksi leikatuilla nurmikoilla voi kuitenkin paikallisesti nostaa ilmaan pieniä määriä siitepölyä.

Pujon siitepölymäärät olivat pääasiassa nollatasolla, mutta nousivat vielä ajoittain vähäisiksi.

Maan etelä- ja keskiosiin kulkeutui syyskuun aikana viikottain tuoksukin siitepölyä etelämpää Euroopasta. Määrät olivat pääasiassa vähäisiä, mutta nousivat Imatralla ja Kuopiossa 23.9. kohtalaisiksi.

Cladosporium-homesienen itiömäärät olivat lähes koko syyskuun ajan vähäisiä Lapin eteläpuolella. Maan eteläosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät nousivat ajoittain kohtalaisiksi, ja runsaiksi Oulussa 3.9. sekä Turussa 22.9. Lapissa määrät olivat pääasiassa nollatasolla. Alternaria-homesienen itiömäärät vaihtelivat maan etelä- ja keskiosissa pääasiassa vähäisistä kohtalaisiin, mutta nousivat maan eteläosissa runsaiksi 22.9., ja keskiosissa puolestaan laskivat ajoittain nollatasolle. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät olivat pääasiassa nollatasolla, mutta nousivat muutamana päivänä vähäisiksi ja 22.9. kohtalaisiksi.