Maaliskuu 2022

Maaliskuun ensimmäisellä puoliskolla pähkinäpensaan ja lepän kukinta ei vielä ollut alkanut Suomessa. Maan eteläosiin kulkeutui kuun alkupuolella vähäisiä määriä lepän siitepölyä muualta Euroopasta, ja 10.3. paikkeilla myös kohtalaisia määriä pähkinän siitepölyä. Lepän siitepölyä kaukokulkeutui ajoittain maan etelä- ja keskiosiin myös kuukauden jälkipuoliskolla.

Pähkinäpensaan paikallinen kukinta alkoi maaliskuun puolivälissä maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Kukinnan huippu saavutettiin 17.3.–18.3., jolloin pähkinän siitepölymäärät ilmassa sen kukinta-alueella vaihtelivat kohtalaisista runsaisiin. Sen jälkeen kukinta alkoi heikentyä ja siitepölymäärät vaihtelivat enimmäkseen vähäisistä kohtalaisiin. Maaliskuun viimeisinä päivinä kukinta läheni jo loppuaan. Siitepölymäärät pysyttelivät vähäisinä, joskin nousivat kukkivien kasvustojen lähellä vielä ajoittain korkeammiksi.

Ensimmäiset lepät aloittivat kukinnan lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosissa ja Uudellamaalla 18.3. mennessä. Maaliskuun lopulla leppä kukki maan eteläosissa ja maan länsiosissa noin Kokkolan korkeudelle saakka, ja kukinta oli alkamassa muualla maan keskiosissa. Maan eteläosissa lepän siitepölymäärät nousivat runsaiksi 16.3.–18.3. tienoilla, ja uudelleen 24.3.–26.3. Sen jälkeen määrät kääntyivät laskuun. Maan keskiosissa määrät olivat runsaimmillaan 24.3. Loppukuussa lepän siitepölymäärät vaihtelivat maan etelä- ja keskiosissa vähäisistä kohtalaisiin.