Kesäkuu 2024

Touko-kesäkuun vaihteessa koivu kukki enää Lapissa, mutta koivun siitepölyä kulkeutui ajoittain
kukinta-alueen ulkopuolelle aina maan keskiosiin saakka. Kukinta oli päättynyt ensin Etelä-Lapissa, sitten Keski-Lapissa ennen kesäkuun puoliväliä. Hieman kuun puolivälin jälkeen koivun siitepölykausi oli ohi koko maassa, kun kukinta päättyi myös Pohjois-Lapissa. Koivun runsaita siitepölymääriä havaittiin alkukuusta vain kukinta-alueella Lapissa, ja muualle maahan kulkeutui korkeintaan kohtalaisia määriä koivun siitepölyä.

Heinien kukinta jatkui alkukuussa koko maassa Lappia lukuun ottamatta, ja kukinta oli alkamassa Etelä-Lapin lämpimillä kasvupaikoilla. Heinien kukinta oli edennyt koko maahan, kun kesäkuun puoliväli oli ohitettu. Alkukuusta heinien siitepölyä oli ilmassa ajoittain runsaasti maan eteläosissa, ja muualla maassa Lappia lukuun ottamatta määrät vaihtelivat vähäisistä kohtalaisiin. Kuun puolivälistä loppukuuhun määrät vaihtelivat kohtalaisista runsaisiin maan etelä-ja keskiosissa ja vähäisistä kohtalaisiin maan pohjoisosissa.


Mänty kukki kesäkuun alussa koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Kukinta oli huipussaan maan keskioissa ja jatkui enää heikkona maan eteläosissa. Kuun puoliväin tienoilla kukinta jatkui enää Lapissa. Kesäkuun loppuun mennessä männyn kukinta oli ohi koko maassa.


Pujon kukinta alkoi kesä-heinäkuun vaihteessa maan kaakkoisosissa.


Cladosporium-homeitiöiden määrät kohosivat ajoittain kohtalaisiksi maan etelä- ja keskiosissa. Loppukuusta eteläisessä Suomessa mitattiin myös runsaita Cladosporium-homeitiömääriä. Alternaria-homeitiöiden määrät nousivat niin ikään kohtalaisiksi maan eteläosissa loppukuusta.