Kesäkuu 2023

Koivun siitepölykauden huippu oli ohitettu koko maassa kesäkuun alkuun mennessä. Kukinta jatkui lähinnä enää Pohjois-Lapissa, joskin pohjoisten ilmavirtausten myötä siitepölyä kulkeutui myös muualle maahan. Runsaan raja rikkoutui maan pohjoisosien seurantapaikkakunnilla enää kahdesti: Oulussa 5.6. sekä Oulussa ja Rovaniemellä 11. kesäkuuta. Kukinta päättyi pohjoisimmassakin Lapissa hieman ennen kuun loppua.

Heinät kukkivat kuun alussa maan eteläosissa, ja kesäkuun puoliväliin mennessä kukinta-alue oli laajentunut maan keskiosiin. Kuun loppupuoliskolla kukinta alkoi myös pohjoisessa Suomessa. Siitepölymäärät pysyttelivät noin 11.6. saakka maan eteläosissa enimmäkseen pieninä, minkä jälkeen ne vaihtelivat loppukuun ajan kohtalaisen ja runsaan välillä, tosin maan kaakkoisosissa määrät nousivat runsaiksi vasta aivan kesäkuun viimeisinä päivinä. Länsirannikolla selkeä nousu siitepölymäärissä havaittiin kesäkuun viimeisellä viikolla, kun taas itäisessä Suomessa heinän kukintahuippua ei vielä kesäkuussa havaittu. Maan pohjoisosissa heinän siitepölymäärät pysyivät kukinnan alettua enimmäkseen pieninä mutta nousivat hetkittäin kohtalaisiksi.

Pujon kukinta ei alkanut vielä kesäkuussa.

Mänty ja kuusi kukkivat koko maassa ja erityisesti männyn siitepölyä oli ilmassa runsaasti. Pohjoisimmalla seurantapaikkakunnalla Kevolla kukinnan huippu taittui 24.6. jälkeen. Männyn siitepöly aiheuttaa oireita vain harvoille.

Ilman Cladosporium ja Alternaria-homesieni-itiöpitoisuudet olivat koholla maan eteläosissa 22.6. lähtien ja maan keskiosissa 24.-25. kesäkuuta.