Kesäkuu 2021

Koivun kukinta jatkui kesäkuun alkupuolella enää Lapissa, mistä koivun siitepölyä kulkeutui ilmavirtojen mukana koko maahan. Kuun alkupuolella Lapissa mitattiin vielä runsaita koivun siitepölymääriä, ja Etelä-Lapissa määrät kohosivat 2.-3.6. erittäin runsaiksi. Muualla maassa siitepölymäärät olivat enimmäkseen kohtalaisia. Koivun kukinta päättyi kuun puolivälin paikkeilla Suomessa, mutta Norjan vuorilta kulkeutui vielä paikallisen kukinnan päätyttyä koivun siitepölyä Suomeen kuun puolivälin jälkeenkin. Kaukokulkeutuneen siitepölyn määrät olivat enimmäkseen vähäisiä nousten vain ajoittain kohtalaisiksi.

Kesäkuun alussa heinien kukinta jatkui maan eteläosissa ja alkoi maan keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kuun alkupuolella heinän siitepölymäärät vaihtelivat maan etelä- ja keskiosissa kohtalaisista runsaisiin ja olivat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vähäisiä. Kuun puolivälin jälkeen heinän siitepölyä oli ilmassa maan eteläosissa enimmäkseen runsaita määriä. Maan keskiosissa heinän siitepölymäärät vaihtelivat kohtalaisista runsaisiin ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vähäisistä kohtalasiin. Etelä-Lapissa heinien kukinta alkoi kuun puolivälissä ja Pohjois-Lapissa kuun loppupuolella. Lapissa heinän siitepölymäärät olivat kesäkuussa enimmäkseen vähäisiä ja määrät nousivat kohtaisiksi vain Etelä-Lapissa aivan kuun lopussa.

Kuusen kukinta oli päättymässä kesäkuun alussa maan keskiosissa ja kukinta alkoi kuun alussa maan pohjoisosissa. Kukinta päättyi koko maassa kuun puoliväliin mennessä. Mänty kukki kuun alkupuolella maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Etelä-Lapissa mänty kukki kuun puolivälissä ja Pohjois-Lapissa kuun puolivälin jälkeen.

Kuun jälkimmäisellä puoliskolla Cladosporium-homesienen itiömäärät ilmassa kävivät runsaina maan eteläosissa ja kohtalaisina maan keskiosissa. Myös Alternaria-homesienten itiömäärät kävivät kohtalaisina maan etelä- ja keskiosissa kuun loppupuolella.