Kesäkuu 2019

Kesäkuun alkaessa heinien kukinta jatkui maan etelä- ja keskiosissa. Ilman siitepölymäärät pysyivät kuun alussa enimmäkseen vähäisinä. Kuun puoleenväliin mennessä kukinta oli edennyt koko maahan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Siitepölymäärät ilmassa vaihtelivat maan etelä- ja keskiosissa enimmäkseen kohtalaisista runsaisiin, ja muualla maassa heinien kukinta-alueella vähäisistä kohtalaisiin.

Kesäkuun alussa koivun kukinta oli päättynyt maan etelä- ja keskiosissa, jatkui Etelä- ja Keski-Lapissa, ja oli aluillaan Pohjois-Lapissa. Siitepölymäärät ilmassa olivat runsaita maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, missä määrät olivat vähäisiä. Kesäkuun puolessa välissä ilman siitepölymäärät olivat Lapissa enimmäkseen kohtalaisia. Siitepölyä kulkeutui jonkin verran myös etelämmäksi. 25.6. koivun kukinta oli päättynyt Keski-Lapissa, mutta Pohjois-Lapissa kukinta jatkui vielä kesäkuun lopussa. Ilman siitepölymäärät Pohjois-Lapissa olivat enimmäkseen vähäisiä, mutta nousivat ajoittain kohtalaisiksi.

Cladosporium-homesienen itiömäärät nousivat maan eteläosissa ajoittain kohtalaiksi kesäkuun puolivälin jälkeen. 28.6. ilmassa oli runsaasti Cladosporium-homeitiöitä.