Huhtikuu 2023

Huhtikuun alkaessa pähkinäpensaan kukinta jatkui koko sen levinneisyysalueella Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla. 20. päivän tienoilla kukinta oli jo alkanut heikentyä, ja päättyi kuukauden loppuun mennessä. Pähkinäpensaan siitepölyä oli sen kukinta-alueella ilmassa pääasiassa vähän tai hyvin vähän, mutta kukkivien kasvustojen lähellä pitoisuudet kuitenkin nousivat ajoittain korkeammiksi.

Kuukauden alussa lepän kukinta jatkui maan eteläosissa, mutta sen siitepölyä kulkeutui myös maan keskiosiin. Kuukauden puolivälissä lepän kukinta-alue ulottui etelästä maan keskiosiin saakka, 20. päivän tienoilla se oli edennyt Pohjois-Pohjanmaalle, ja kuukauden loppuun mennessä Etelä-Lappiin. Keski- ja Pohjois-Lapissa kukinta ei alkanut vielä huhtikuun aikana. Lepän kukinnan huippu ohitettiin maan eteläosissa 18. päivän tienoilla, jolloin Helsingissä mitattiin ilman siitepölypitoisuudeksi 355 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa vuorokauden keskiarvona. Kuukauden loppuun mennessä kukinta oli päättynyt maan lounaisosissa ja Uudellamaalla.

Kuukauden ensimmäisellä viikolla lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelivat maan etelä- ja keskiosissa vähäisistä kohtalaisiin. Runsaita pitoisuuksia mitattiin maan etelä- ja keskiosissa useina päivinä 7.-13.4., minkä jälkeen pitoisuudet laskivat kohtalaisiksi, noustakseen taas runsaiksi 18.4. Sen jälkeen lepän siitepölymäärät kääntyivät maan eteläosissa laskuun, mutta vaihtelivat maan keskiosissa ja Pohjois-Pohjanmaalla kohtalaisista runsaisiin. Etelä-Lapissa ilmassa oli pääasiassa vain vähän siitepölyä, mutta ajoittain määrät nousivat kohtalaisiksi. Lepän siitepölyä kulkeutui myös kukinta-alueen ulkopuolelle.

Koivun siitepölyä kulkeutui kohtalaisesti maan eteläosiin muualta Euroopasta 9.-13.4. Kuukauden 22. päivään mennessä paikallinen koivun kukinta oli alkanut maan eteläosissa. Samaan aikaan kaukokulkeumat lennättivät siitepölyä koko maahan, niin että Lappia myöten ilmassa oli runsaasti koivun siitepölyä. Huhtikuun korkein koivun siitepölypitoisuus mitattiin 26.4. Helsingissä (3329 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa vuorokauden keskiarvona).