Huhtikuu 2022

Huhtikuun alussa pähkinäpensaan kukinta oli lähenemässä loppuaan maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ilmassa olivat kukinta-alueella pääosin nollatasolla, mutta kukkivien kasvustojen lähellä pitoisuudet nousivat vielä ajoittain vähäisiksi. Pähkinäpensaan kukinta päättyi kuukauden 10. päivän tienoilla.

Maan eteläosissa maaliskuussa alkanut lepän kukinta oli huhtikuun alussa jo heikkenemässä. Kukinta jatkui maan keskiosissa, ja eteni vähitellen pohjoista kohti. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kukinta alkoi huhtikuun 7. päivän tienoilla. Kuukauden 20. päivän tienoilla kukinta alkoi Etelä-Lapissa, ja 25. päivän tienoilla Keski-Lapissa. Samaan aikaan kukinta oli jo päättynyt maan eteläosissa. Kuukauden lopulla lepän kukinta oli pääosin päättynyt myös maan keskiosissa, mutta jatkui vielä maan pohjoisosissa.

Lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelivat huhtikuussa pääasiassa vähäisistä kohtalaisiin, mutta nousivat kukinnan huipun aikana maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa runsaiksi. Maan eteläosissa kukinnan huippu saavutettiin jo maaliskuun puolella. Maan keskiosissa lepän siitepölypitoisuudet ilmassa olivat korkeimmillaan 15.4., jolloin Kuopiossa mitattiin vuorokauden keskipitoisuudeksi 257 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa, ja vielä toisen kerran 26.4., jolloin pitoisuus nousi niinkään Kuopiossa 406 hiukkaseen kuutiometrissä ilmaa.