Huhtikuu 2021

Lepän kukinta-alue eteni kuun alkupuolella maan keskiosiin ja kuun puolivälissä Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Huhtikuun lopulla leppä kukki Etelä- ja Keski-Lapissa saakka, kun taas maan eteläosissa kukinta oli kuun loppuun mennessä lähestulkoon päättynyt. Lepän siitepölypitoisuudet kohosivat ajoittain runsaiksi koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Suurin vuorokauden keskiarvopitoisuus, 829 hiukkasta kuutiometrissä ilmaa, todettiin 11. huhtikuuta Kuopiossa. Ylipäätään lepän kukinta oli Suomessa poikkeuksellisen runsas. Etelä- ja Keski-Lapissa määrät olivat huhtikuussa enimmillään kohtalaisia.

Pähkinäpensas kukki koko levinneisyysalueellaan maan eteläosissa, mutta siitepölymäärät jäivät pieniksi. Kukinta oli päättynyt huhtikuun loppuun mennessä.

Kaukokulkeutunutta koivun siitepölyä havaittiin pieninä määrinä useana päivänä maan eteläosista Oulun korkeudella saakka. Koivun kukinta alkoi maan lounaisosissa ja Uudellamaalla aivan kuun lopulla, aavistuksen tavanomaista myöhemmin.

Muita huhtikuun kukkijoita maan etelä- ja keskiosissa olivat muun muassa haapa ja paju. Turussa havaittiin 19.-23.4. runsaita määriä jalavan siitepölyä, joka saattaa aiheuttaa oireilua erityisesti koivuallergikoille.