Heinäkuu 2021

Heinäkuu oli koko Suomessa hyvin lämmin. Heinät kukkivat koko maassa. Pujon kukinta alkoi maan eteläosissa lämpimillä kasvupaikoilla kuun ensimmäisten päivien aikana, ja viikon sisällä kukinta oli laajentunut lajin koko esiintymisalueelle Etelä-Lappiin saakka.

Heinien siitepölymäärät ilmassa vaihtelivat eri puolilla maata Lappia lukuun ottamatta vähäisistä kohtalaisiin ja runsaisiin. Etelä- ja Keski-Lapissa määrät vaihtelivat pääasiassa vähäisistä kohtalaisiin, ja pysyttelivät Pohjois-Lapissa matalina.

Pujon siitepölymäärät vaihtelivat sen kukinta-alueella pääasiassa vähäisistä kohtalaisiin, mutta kuukauden puolivälissä nousivat maan eteläosissa ajoittain runsaiksi.

27.7. maan kaakkoisosiin kaukokulkeutui pieni määrä tuoksukin siitepölyä etelän suunnalta. Tuoksukki on pujon sukuinen vahvasti allergisoiva kasvi, jonka siitepölystä erityisesti pujoallergikot voivat saada oireita.

Cladosporium- ja Alternaria –homesienten itiömäärät ilmassa vaihtelivat maan eteläosissa kuukauden alkupuolella kohtalaisista runsaisiin, laskivat kuun puolivälissä vähäisiksi ja kohosivat taas loppukuusta runsaiksi. Maan keskiosissa Cladosporium-homesienen itiömäärät vaihtelivat vähäisistä kohtalaisiin, mutta parina päivänä kuukauden alkupuolella määrät kohosivat runsaiksi. Oulun seudulla Cladosporium- ja Alternaria-itiömäärät pysyttelivät pääasiassa vähäisinä, mutta nousivat heinäkuun alkupuolella ajoittain kohtalaisiksi.