Heinäkuu 2019

Heinäkuun alussa heinät kukkivat koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. 12.7. mennessä kukinta oli levinnyt myös maan pohjoisimpiin osiin. Kuukauden alkupäivinä siitepölymäärät vaihtelivat maan etelä- ja keskiosissa kohtalaisista runsaisiin, ja muualla maassa heinien kukinta-alueella vähäisistä kohtalaisiin. Loppukuun ajan heinien siitepölymäärät ilmassa vaihtelivat koko maassa enimmäkseen vähäisistä kohtalaisiin, mutta erityisesti kuun kolmannella viikolla määrät nousivat ajoittain runsaiksi Lappia lukuun ottamatta.

Pujon kukinta alkoi maan etelä- ja keskiosissa heinäkuun ensimmäisellä viikolla, ja viikkoa myöhemmin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Siitepölymäärät ilmassa pysyivät vielä vähäisinä. 26.7. mennessä pujo kukki jo koko levinneisyysalueellaan maan eteläosista Etelä-Lappiin. Tässä vaiheessa pujon siitepölymäärät olivat maan etelä- ja keskiosissa kohtalaisia, ja muualla sen kukinta-alueella vähäisiä. 

Koivun kukinta jatkui vielä heinäkuun alussa heikkona Pohjois-Lapissa. 5.7. mennessä kukinta oli päättynyt koko maassa.

Maan eteläosissa Cladosporium-homesienen itiömäärät vaihtelivat suuren osan heinäkuusta kohtalaisista runsaisiin. Erityisen paljon ilmassa oli itiöitä 9.-11.7., 17.-18.7. sekä 27.-28.7. Kymmenenä päivänä määrät jäivät vähäisiksi. Alternaria-homesienen itiömäärät ilmassa nousivat maan eteläosissa ajoittain kohtalaisiksi. Muualla maassa homesienten itiömäärät ilmassa pysyivät vähäisinä.