Elokuu 2023

Elokuun alussa heinien kukinta jatkui koko maassa, ja pujon kukinta koko sen levinneisyysalueella maan eteläosista Etelä-Lappiin saakka. Heinien siitepölymäärät vaihtelivat Lapin eteläpuolella vähäisistä kohtalaisiin lukuun ottamatta rannikkoalueita, missä järviruo’on kukinta nosti pitoisuudet runsaiksi elokuun ensimmäisellä viikolla. Lapissa heinien siitepölymäärät pysyttelivät koko elokuun ajan vähäisinä.

Pujon kukinnan huippu ajoittui 7.8.-11.8. väliselle ajalle. Suurimmat siitepölypitoisuudet mitattiin Turussa 7.8. (137 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa vuorokauden keskiarvona) ja Helsingissä 8.8. (97 siitepölyhiukkasta).

Elokuun loppua kohti sekä heinien että pujon kukinta alkoi hiipua koko maassa, ja päättyi maan pohjoisosissa kuukauden loppuun mennessä. Maan etelä- ja keskiosissa kukinta jatkui vielä syyskuun puolelle.

Vuoden ensimmäinen tuoksukin kaukokulkeuma saapui Suomeen 6.-8.8. ulottuen maan etelä- ja keskiosiin. Tuoksukin siitepölypitoisuus nousi 7.8. Turussa runsaaksi (69 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa vuorokauden keskiarvona). Maan keskiosiin tuoksukin siitepölyä kulkeutui vain vähän. Maan lounaisosiin kulkeutui vähäisiä määriä tuoksukin siitepölyä myös 16.8., ja eteläosiin aivan kuukauden lopussa 31.8.

Cladosporium-homesienen itiöpitoisuudet nousivat elokuun ensimmäisellä viikolla useana päivänä runsaiksi maan etelä- ja keskiosissa. Korkein pitoisuus mitattiin Turussa 3.8. (17435 itiötä kuutiometrissä ilmaa vuorokauden keskiarvona). Sen jälkeen pitoisuudet vaihtelivat maan eteläosissa vähäisistä kohtalaisiin, nousten vain silloin tällöin runsaiksi. Maan keskiosissa pitoisuudet pysyttelivät loppukuun ajan pääasiassa vähäisinä, nousten vain parina päivänä kohtalaisiksi ja yhtenä päivänä runsaiksi. Maan pohjoisosissa Cladosporium-itiöpitoisuudet olivat vähäisiä, ja pohjoisimmassa Lapissa usein nollatasolla.

Alternaria-homesienen itiöpitoisuudet vaihtelivat maan eteläosissa lähes koko elokuun ajan kohtalaisista runsaisiin, laskien vain joinakin päivinä vähäisiksi tai nollatasolle. Maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa pitoisuudet vaihtelivat kuukauden alkupuolella vähäisistä kohtalaisiin, ja kuukauden loppupuolella pysyivät pääasiassa nollatasolla nousten välillä vähäisiksi. Pohjoisimmassa Lapissa pitoisuudet olivat pääasiassa nollatasolla.