Elokuu 2021

Elokuun alussa heinät kukkivat koko maassa, ja pujo kukki koko sen levinneisyysalueella maan eteläosista Etelä-Lappiin. Kuukauden puolivälin jälkeen heinien kukinta alkoi jo lähestyä loppuaan Lapissa, ja heiketä muuallakin maassa. Pujon kukinta jatkui heikkona koko sen levinneisyysalueella. 24.8. mennessä heinien ja pujon kukinta oli päättynyt Lapissa ja jatkui heikkona muualla maassa kuun loppuun saakka.

Elokuu oli melko sateinen, mikä laski jonkin verran ilman siitepölymääriä.

Kuun alkupuolella heinien siitepölymäärät vaihtelivat suuressa osassa maata pääasiassa vähäisistä kohtalaisiin. Järviruo’on kukinta nosti elokuun parin ensimmäisen viikon aikana heinien siitepölypitoisuudet maan länsirannikolla ajoittain runsaiksi. Lapissa määrät olivat koko elokuun vähäisempiä kuin muualla maassa. Kuun puolivälistä eteenpäin heinien siitepölymäärät pysyttelivät pääasiassa vähäisinä suuressa osassa maata, ja Lapissa jo nollatasolla.

Pujon siitepölymäärät pysyttelivät suurimman osan kuuta pääasiassa vähäisinä. Kuun alkupuolella määrät nousivat maan etelä- ja keskiosissa ajoittain kohtalaisiksi. Lapissa määrät jäivät kuun loppupuolella enimmäkseen jo lähelle nollatasoa.

Aivan elokuun lopussa maan eteläosiin kulkeutui kohtalaisia määriä tuoksukin siitepölyä etelämpää Euroopasta. Tuoksukki on pujolle sukua oleva allergiakasvi, joka voi aiheuttaa erityisesti pujoallergikoille oireita. Cladosporium- ja Alternaria –homesienten itiömäärät ilmassa nousivat maan etelä- ja keskiosissa ajoittain kohtalaisiksi, maan eteläosissa jopa runsaiksi. Cladosporium-itiöiden korkein pitoisuus elokuussa mitattiin 12.8., ja Alternaria-itiöiden 30.8