Heinäkuu 2024

Heinien kukinta jatkui koko maassa kesäkuun vaihtuessa heinäkuuksi. Heinien siitepölymäärät vaihtelivat vähäisistä aina runsaisiin saakka maan etelä- ja keskiosissa pitkin kuukautta. Heinän siitepölyä oli eniten ilmassa kuun alkupäivinä eteläisessä Suomessa. Pohjois-Suomessa heinän siitepölyä oli enimmäkseen vähäisiä ja kohtalaisia määriä, mutta Oulun korkeudella määrät kohosivat yksittäisinä päivinä runsaiksi kuun puolivälin paikkeilla. Etelä-Lapissa määrät vaihtelivat vähäisistä kohtalaisiin ja Keski- ja Pohjois-Lapissa määrät pysyivät vähäisinä koko kuukauden ajan.

Pujon kukinta jatkui kuun vaihteessa maan kaakkoisosissa. Kukinta-alue eteni ensin maan itä- ja lounaisosiin, sitten koko maan etelä- ja keskiosiin. Pujo kukki koko levinneisyysalueellaan maan eteläosista Etelä-Lappiin ennen kuun puoliväliä. Runsaita pujon siitepölymääriä mitattiin yksittäisinä päivinä kuukauden puolivälistä alkaen eri osissa pujon levinneisyysaluetta Etelä-Lappia lukuun ottamatta, mutta muuten pujon siitepölymäärät vaihtelivat vähäisistä kohtalaisiin.

Ilman Cladosporium-homesieni-itiöpitoisuudet olivat koholla erityisesti maan eteläosissa heinäkuun puolivälissä, jolloin alueella havaittiin runsaita itiöpitoisuuksia usean vuorokauden ajan. Myös maan keskiosissa itiöpitoisuudet nousivat ajoittain kohtalaisiksi ja runsaiksi ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa korkeintaan kohtalaisiksi. Alternaria-homesieni-itiöpitoisuudet nousivat kohtalaisiksi maan eteläosissa pitkin kuukautta, yksittäisinä päivinä myös runsaiksi.